Και που λέτε θα σας πω για το πώς πέρασα την περασμένη πέμπτη.
Θα σας τα έλεγα νωρίτερα, αλλά στο επόμενο post θα καταλάβετε ότι από παρασκευή μέχρι κυριακή ήμουν απασχολημένος..

Την πέμπτη λοιπόν είχα το πρώτο μου μάθημα dutch. Ολλανδικά ντε!
Αρχικά να σας πω ότι 3 μήνες μάθημα, απο 2 τρίωρα την εβδομάδα κοστίζουν 55 ευρώ. Το βιβλίο που χρειαζόμαστε, καθώς και μία τσάντα και ένα στυλό (!!!) περιλαμβάνονται στην τιμή. Αυτά τα λέω για να καταλάβετε πόσο ωραία είναι τα πράγματα εδώ αν είσαι φοιτητής ή διδακτορικός.
Τα μαθήματα δεν είναι του πανεπιστημίου αλλά γίνονται σε συνεργασία με το modern talen. Φτιάχνουνε τμήματα με ανθρώπους που είναι στο Hasselt για σπουδές και θέλουνε να αρχίσουνε από το μηδέν για να μάθουν τα βασικά. Αξίζει να πατήσετε στο παραπάνω link για να δείτε πόσες περίπου γλώσσες μπορεί να μάθει κάποιος εδώ.

Τα ολλανδικά που λέτε είναι αστεία γλώσσα. Και πανδύσκολη άμα έχεις συνηθίσει να ακούς φωνήεντα και προφορά μεσογείου. Η δασκάλα μας δε μας μίλησε γρι αγγλικά σε όλο το μάθημα. Ξέρουμε ότι ξέρει να τα μιλάει γιατί εκτός μαθήματος μια χαρά τα λέει. Αλλά το μάθημα γίνεται 100% στα dutch, είναι στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και ό,τι πιάσει ο καθένας.
Μάθαμε τα βασικά: Καλημέρα, καλησπέρα, απο πού είσαι, τι γλώσσα μιλάς, και 4-5 ακόμα τέτοια.
Ένα μικρό παράδειγμα:
"Hoe gaat het met jou?" είναι αυτό που εμείς λέμε "Τι κάνεις;"
Το ωραίο πράμα είναι όμως το πώς αυτό το παραπάνω προφέρεται. Σε ελεύθερη μετάφραση θα ήταν κάπως.....: Χου χάατ χετ μετ γιόου?
Όχι και ότι πιο συνηθισμένο, ε;

Αφού έμαθα λοιπόν να λέω τα βασικά την κοπάνησα τρέχοντας να πάω στο De Link. Το De Link είναι το μοναδικό αξιόλογο μαγαζί που έχω εντοπίσει ως τώρα για να πιεις μια μπύρα ακούγοντας μουσική που να ακούγεται. Είχα δει από προηγούμενη μέρα ότι η συναυλία ήταν rock και ξεκινούσε στις 19.00 (ναι τα ωράρια εδώ είναι λίγο διαφορετικά), αλλά εγώ κατέληξα να πάω στις 9+ γιατί δε μπορούσα να λείψω από το πρώτο μου μάθημα! Έφτασα πάνω στο διάλειμμα αλλά μέχρι να πιω την πρώτη duvel η μπάντα ανέβηκε και άρχισε να παίζει.

Εδώ αξίζει να κάνω μια μικρή παρένθεση, ( να την έκανα ) και να σας πω ότι η duvel, που οι μισοί από εσάς θα την έχετε πληρώσει 5 ευρώ και είστε τυχεροί -ας μην μιλήσουμε για τους άλλους μισούς- εδώ έχει 2.8 και είναι και από τις ακριβές. Οπότε αγαπητέ αναγνώστη σκέψου καλά την επόμενη φορά. Πάρε άμστελ και άσε τις βελγίδες για όταν έρθεις στο βέλγιο.

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν το ότι ήμουνα σαν την μύγα μες στο γάλα φορώντας γαλάζιο μπλουζάκι σε rock concert, μπορώ να πω ότι πέρασα πολύ καλά. Για το μπλουζάκι δεν απολογούμαι καν, αυτό βρήκα φεύγοντας από το σπίτι, αυτό φόρεσα.
Η μπαντα λεγότανε Ηell Injection και μόνο ροκ δεν ήτανε. Πληροφορίες σχετικά με αυτούς καθώς και δείγμα από τη δουλειά τους μπορείτε να βρείτε στο Myspace τους που θα το βρείτε πατώντας το διακριτικό τους αφισάκι:

-Όχι μάνα, δεν έγινα σατανιστής. Απλά η εναλλακτικές εδώ στην ξενιτια περιέχουν πολύ μπιτάκι που ξέρεις ότι μου πέφτει πιο βαρύ κι από το στοιφάδο.-

3 duvel και κάμποσα τραγουδάκια μετά, η συναυλία τελείωσε. Τα μάζεψα, χαιρέτησα την ομορφη μπαργούμαν (άσε κάτω το σκουπόξυλο ρε γυναίκα, μια κουβέντα είπαμε!) και έφυγα για το πάρτυ.
ΠΟΙΟ ΠΑΡΤΥ??
Το παρτυ γενεθλίων ενός ισπανού, του Fran που γινότανε σε μια εστία 100 μέτρα από το De Link.
Εκεί θυμήθηκα τα νιάτα μου τα ατίθασα, καθώς ανάμεσα σε 50 άτομα σε ένα δωματιάκι 15 τετραγωνικών είχα καιρό να βρεθώ. Το μόνο προβλημα ήτανε το katsimuri (κατσιμούρι), ένα κοκτέιλ άγνωστης προέλευσης που μας κέρναγε ο Fran. Γλυκό και σε χτυπούσε κατευθείαν στο κεφάλι. Μέσα στη μία-μιάμιση ώρα που έμεινα στο πάρτυ προλάβαμε να φάμε και παρατήρηση από τους μπάτσους, οι οποίοι σίγουρα κάποιο πρόβλημα έχουνε:
Ήρθανε στην πόρτα, μας εξήγησαν ότι οι γείτονες κάνανε παράπονα και ότι πρέπει να σταματήσουμε τη φασαρία, μας είπανε να κλείσουμε το παράθυρο και φύγανε.Δεν δείρανε, δεν τραμπουκίσανε, δεν κάνανε ούτε μια εξακρίβωση ρε αδερφέ!
Ούτε πυροβολήσανε στο ψαχνό, ούτε ξεφτύλισαν κανέναν, ούτε ηλεκτροσόκ, ούτε ΤΙΠΟΤΑ λέμεεεε!!
Ε κάτι τέτοια γίνονται και μου λείπει η ελλάδα όσο τίποτα..
Τέλοσπάντων. Μετά και από αυτό το τελευταίο δεν ήθελα και πολύ. Αποφάσισα να φύγω για το σπίτι. Η διαδρομή είχε πλάκα, έκανα όλο οχτάρια και πήγα να πέσω τουλάχιστον 5 φορές.

Φτάνοντας στο σπίτι πέρασα από το δωμάτιο του Volkan όπου και ξοδέψαμε τουλάχιστον 2 ώρες παίζοντας στην κιθάρα όλα τα τραγούδια που ξέραμε ότι υπάρχουνε και σε ελληνική και σε τούρκικη εκδοχή, ο καθένας αυτό που ήξερε.
Την αρχή την έκανε ο volkan με το παρακάτω:



Με τούτα και με τ'άλλα πέρασε η πέμπτη και πήγα για ύπνο.
Τα του ΠΣΚ και του ταξιδιού στην ολλανδία θα σας τα πω αύριο, σήμερα δεν προλαβαίνω.

2 σχολιάσανε:

  1. Παπίτσα είπε...

    Φαντάζομαι στην Ολλανδία μίλησες μόνο αγγλικά, γιατί μόνο με ένα "Χου χάατ χετ μετ γιόου?" δε γίνεται δουλειά.

    Χουυυυυυυυυυυ χααααααααααατ κουακ κουακ.

    (φλαμανδικά δεν έμαθες ακόμη ντες;)  

  2. Πασκαλ είπε...

    Καλώς την παπίτσα!

    Φλαμανδικά λένε οι κάτοικοι της Φλάνδρας τη γλώσσα τους. Ο υπόλοιπος πλανήτης απλά τα λέει Ολλανδικά και τελείωσε.
    Κοινώς αν μάθεις το ένα καταλαβαίνεις και το άλλο, αλλά οι τοπικιστές βέλγοι αλλάξανε 5-10 πράματα και το ονομάσανε καινούρια γλώσσα!!

    Στην Ολλανδία η αλήθεια είναι ότι μίλησα μόνο τα βασικά αγγλικά: one espresso please, one hamburger please, how much for this?
    Δε μου χρειάστηκαν περισσότερα από αυτά..  

Δημοσίευση σχολίου